Viron oikeuskansleri Allar Jõks Suomeen

4.6.2001

Viron oikeuskansleri Allar Jõks (s.1965) vierailee Helsingissä ja Tampereella Suomen ja Viron yhteisessä laillisuusvalvontaseminaarissa 7.-9. kesäkuuta. Seminaarin ovat järjestäneet yhteistyössä Viron oikeuskanslerinviraston kanssa Suomen oikeuskanslerinvirasto ja eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia. Tapahtumassa paneudutaan muun muassa valtioneuvoston toiminnan laillisuusvalvontaan sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen valvontaan liittyviin kysymyksiin. Erityiskysymyksinä ovat esillä sosiaalisten oikeuksien toteutuminen sekä laillisuusvalvojien tarkastustoiminta. Seminaari on osa Suomen ja Viron laillisuusvalvojien välistä yhteistyötä ja siihen osallistuu myös Viron suurlähetystön edustaja.

Viron itsenäistymisen jälkeen uudelleen perustettu Viron oikeuskanslerinvirasto tutkii Suomen laillisuusvalvojien tapaan muun muassa kansalaisilta saapuvia, viranomaisten toimintaa koskevia kanteluja ja tekee lainsäädäntöön liittyviä esityksiä.

Kantelujen määrä on ollut Virossa tänä vuonna nousussa, kertoo vanhempi neuvos Sulev Lääne Tallinnassa sijaitsevasta oikeuskanslerinvirastosta. Hänen mukaansa kantelujen kohteena on usein ollut maassa toteutettu omaisuusreformi ja omaisuuden yksityistämiseen liittyvät kysymykset. Myös vankeinhoito, tuomioistuinten päätökset ja kunnallishallinto ovat olleet yleisiä kantelujen kohteita. Tuomioistuinten päätösten käsittelyyn virastolla ei kuitenkaan ole toimivaltaa.

Perjantaina 8. kesäkuuta oikeuskansleri Jõks tutustuu Tampereen oikeustaloon.Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita keskustelemaan hänen kanssaan virolaiseen laillisuusvalvontaan liittyvistä asioista oikeustalolle klo 14.00 - 14.30. Tulkkaus on järjestetty.

Lisätietoja:
Kansliapäällikkö Klaus Helminen, puh. 09 160 3940
Oikeuskanslerinviraston tiedotus, puh. 09 160 3955

« Takaisin